• Lorem ipsum

Hoe kies je de juiste basisschool?

7 Dec 2020
door Baby-Phant

Mijlpaal na mijlpaal

Voor elke ouder is het een grote stap; je kindje is oud genoeg om naar school te gaan. Veel ouders denken lang na over naar wat voor een school ze hun kind gaan sturen. Welke school je kiest voor je kind is erg belangrijk. Het begrip ‘de beste school’ is voor veel mensen anders, bij de ene betekent dit de beste cijfers op de eindtoets en bij ander betekent dit juist wat ze op school geleerd krijgen over hoe je met mensen omgaat. De keuze van een goede school is misschien wel een van de belangrijkste keuzes die je tijdens de opvoeding moet maken. Het is een plek waar je kind 8 jaar lang elke dag naartoe zal gaan. Er worden nieuwe vriendjes gemaakt, nieuwe ervaringen opgedaan en op school wordt de basis gevormd van hoe jou kind naar de wereld gaat kijken.

Waar let je op?

Bij het kiezen van een school zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Je moet kijken of de school onderwijsinhoudelijk goed is, of er pestprotocollen zijn, of de school praktisch is qua reisafstand en verkeer, en zo zijn er nog veel meer dingen waar je naar kunt kijken. Wat ook belangrijk is, is het sociale klimaat van de school. Hoe is de sfeer op de school en denk jij dat je kind er zich thuis zal gaan voelen?

Het vinden van een goede school begint vanuit huis, op het internet kun je veel informatie vinden over verschillende scholen. Als je dit gedaan hebt dan heb je als het goed is een aantal voorkeuren. Vervolgens ga je naar open dagen van verschillende scholen. Op open dagen kan je echt ontdekken in wat voor een omgeving jouw kind dingen gaat leren en op gaat groeien. Op een open dag krijg je meestal wel de indruk of de school een goede plek is voor jouw kind. Als je na een open dag nog steeds twijfels hebt dan kan je meestal een kennismakingsgesprek aanvragen. Het is handig om te kijken of een school een wachtlijst heeft. Als dit zo is dan is het meestal een goede school maar let er vooral op dat je er dan zo vroeg mogelijk bij bent. Een wachtlijst zegt niet altijd dat het daadwerkelijk een goede omgeving voor uw kind is, dit is bij elke ouder anders.

Vertrouw op je gevoel

We raden je aan om zoveel mogelijk te letten op wat jij zelf het belangrijkste vindt voor je kind. Laat je niet beïnvloeden door bijvoorbeeld vrienden of ouders. Jij weet wat het beste is voor je kind en dus kan je zelf het beste deze beslissing maken. Ook moet je weten dat de keuze voor een school niet goed of fout kan zijn, je weet immers niet wat er zou gebeuren als je toch voor die andere school had gekozen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »